Aktiv vila

4 Sep

Mötte vår granne, ”Maratonmannen”, på gymmet i våras. Han hade vilodag – ”aktiv vila”. Det fick mig först att höja på ögonbrynen. Men egentligen…vad är vila?

Paolo Roberto skriver att ”Vila är ett vapen”. Stämmer nog. Låter bra ialla fall. Han skriver även att den som inte behöver vila har inte tränat tillräckligt hårt. Låter ju också rimligt. Kroppen behöver återhämtning – finns säkert massor forskat på detta…orkar inte leta just nu.

Bloggen Träningslära tar i ett inlägg upp vila ur en annan synvinkel. Att det finns en risk att vi minskar den fysiska aktiviteten till vardags om vi tränar aktivt vid andra tillfällen. Att vi kompenserar den extra kaloriförbrukningen med att röra oss mindre andra tillfällen. Hör kanske inte riktigt hit, men en intressant vinkling. Att vi har så lätt att lura oss själva. Unna oss något extra när vi varit duktiga. Tror ämnet även kommit upp avseende 5:2 metoden. Att det finns en risk för att man de dagarna man får äta vad man vill, stoppar man i sig mer än vanligt för att kompensera för dagarna i svält. Men som sagt…hör inte hit.

Nu när motionskampen är igång tar det extra mycket emot att lägga in en vilodag. Men efter att tittat i träningskalendern i Movescount (Suuntos träningswebplats) insåg jag att det ändå var dax. Då blev ”Aktiv vila” en möjlighet. En lång prommenad i den underbara sensommaren fick det bli… Passade på att ta med dottern också. Lång ostörd tid tillsammans – det är vardagslyx!!

20130904-191640.jpg

Dottern har nyligen klippt lugg. Måste ju vara att hon ser upp så ooooofantligt mycket upp till sin mamma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: