Chiafrön-effekt?

29 Dec

Inspirerande konton på Instagram i all ära, men mest peppande är ändå när folk man känner berättar om sina träningsbedrifter. Jag har kollegor som plöjer mil både på cykel och med löparskorna på och sådant känns så nära och påtagligt.

Har ett underbart naturreservat som omgivning till mina rundor men även ett sådant blir man trött på, så idag provade jag nya vägar. Ingen riktig koll på hur långt, men tanken var att springa en timme i relativt lugnt tempo. Från början var det halt på vägarna och fokus fick läggas på att försöka hitta gruset på asfalten för fäste. Med solens hjälp (?) blev föret bättre och asfalten försvann lätt under fötterna. Bara malde på. Så oerhört skönt. 500 m hemifrån hade jag sprungit milen och var inte trött. Hade kunnat sprungit längre men började känna av löparknät. Tvingade mig att vara nöjd med sträckan och avsluta. Hann dock med några intervaller innan jag var hemma.

Hade så pass mycket energi kvar så jag kunde inviga julklappen när jag kom hem. Ett hopprep. Mest lite på prov och jag inser att jag behöver träna, tips på rörelser och mer träning innan jag behärskar det.

Var kommer denna kraft igår då. Jag som nyss varit förkyld? Kan inte annat än fundera på om chiafrön-drinken som jag börjat dricka sedan dagarna innan jul. Ett halvt glas morgon och kväll…

Ur Måbra:
Iskiate, eller chia fresca, är en dryck som löparfolket tarahumaraindianerna använder som kraftkälla och törstsläckare. Tarahumarafolket, eller rarámuri som de också kallas, är kända för sin uthållighet när det gäller löpning. Kvinnor och män, åldringar och barn – alla besitter de en märklig förmåga att springa. Långt och länge dessutom! Ofta har de lekfyllda lopp, betydligt längre än västvärldens marathon, som varar i flera dygn i eländig terräng. Och som sportdryck används ingenting annat än just iskiate.

Ingredienser:

3 dl vatten (ungefär)
2 msk torra chiafrön
Några teskedar citron- eller limejuice
Honung eller agave sirap (valfritt)

Gör så här:

Rör ner chiafrönen i vattnet. Låt det stå i ungefär fem minuter. Rör om igen och låt stå så länge du vill. Ju längre det står, desto mer geléliknande kommer fröna och vattnet att bli. Tillsätt citron- eller limejuice och smaksätt sedan med honungen/sirapen.

20131229-210201.jpg
Under process…:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: