Källkritik i köket

28 Maj

För några dagar sedan hörde jag en kollega fascineras över de nya frukostkexen hon köpt. ”Det är bara 55 kalorier per styck och de är ju såååå goda. Det är ju som att äta godis. Men de är nyttiga… Det var nått om att de ger energi länge. Det visade en kurva på förpackningen.”

Jag kände mig direkt skeptisk och skulle där och då vilja diskutera detta djupare, men känner att jag inte har koll. Näringslära är verkligen ett svart hål för mig. Jag vill lära mig mer och har flera gånger försökt, men inte tagit mig den tiden det behövs för att få kunskapen att landa.

Några dagar senare var jag på Willys och handlade. På en strategiskt utmärkt placerad pall med klatschigt specialpris stod BelVitas frukostkex, nej förlåt: Breakfast, heter de. Innan jag ens reflekterat över att det var de kexen min kollega pratat om hade en förpackning hamnat i min vagn. Förpackningen utstrålade sundhet och förtroende. ”Värt att testa”, tänkte jag. Och testen genomfördes direkt vid hemkomst. Det var då jag insåg att det var de omtalade kexen….sååååå söta. Som godis. Med samma effekt: Jag ville genast ha ett till.

Samtidigt blev jag arg. Arg för att det är så lätt att få oss konsumenter att bete oss som marionetter. Rätt använda ord som ”Vi brinner för morgonkex”, orange färg som triggar aptiten och lite diagram som får oss att tro på budskapet att ”kolhydraterna frigörs under 4 timmar” så är vi fast.

Som analytiker vill jag dock inte bara gå på känsla och förfäras över detta…utan fakta och källkritik är för mig som pensel och färg för en konstnär. Hur illa är det egentligen? Om jag jämför med Wasa havre som jag äter varje morgon…jag kanske också är lurad ? Så nu ser jag detta som en chans att lära mig mer om kolhydrater och att ta reda på mer innan jag tycker till. Detta inlägg har tagit många dagar att skriva :-).

Så här ser innehållsförteckningarna ut för de båda produkterna:
På frukostkexen står det klart o tydligt att kolhydraterna består av sockerarter och stärkelse. På Wasa havre står bara andel sockerarter…vad är resten? Är det självklart för alla andra utom jag? Nåväl…bara att sätta sig i skolbänken igen, i Googleskolan…:).

20140529-115706-43026952.jpg

Jag har nu lärt mig att kolhydrater består av sockerarter, stärkelse eller kostfibrer. 1 gr kolhydrater motsvarar ca 4 kcal.

  • Sockerarter: mono-och disackarider. Dessa är enkla molekyler som är lätta för kroppen att ta upp i blodet. Söta och lättsmälta. Bland annat fruktos och glukos.
  • Stärkelse: polysackarider, dvs en lång kedja av monosackarider. Desto längre den är desto mindre söt och svårare att bryta ner. Viss mat ändrar sig till att, via en mognadsprocess eller beredning, få kortare kolhydratkedjor. Till exempel frukt som mognar, potatis som kokas och kanske sedan mosas.
  • Kostfibrer: räknades förr inte som kolhydrater avseende föda, eftersom människan inte kan ta upp näringen. Detta verkar dock ha ändrats eftersom viss näring tas upp i tjocktarmen. Dock räknar man bara hälften av kaloriintaget per gr.

Åter till innehållsförteckningarna. Enligt min hobbyundersökning borde det som inte är sockerarter i Wasaknäcke då vara stärkelse, dvs 59,5g. Förmodligen är man bara tvingad att uppge sockerarternas andel. Så i frukostkexen är det 33% det vi kallar socker och i havreknäcke 4%!!! Tvärtom är det 67% stärkelse i kexen och 94% i knäckebrödet.

Ska man få reda på fördelning snabba och långsamma kolhydrater blir det än mer komplicerat. Det finns varianter av både sockerarter och stärkelse som bryts ned skakat resp fort. Men det verkar ändå som att de flesta stärkelserna tas upp långsamt i blodet och det mesta av sockerarterna fort. Jag lägger med en superbra bild jag hittade på http://tranastyrka.se/alla-kolhydrater-ar-inte-skapta-lika/.  Jag har dessutom sökt på om det finns gränser för då man får marknadsföra en produkts långsamma kolhydrater…men inte hittat nått.

20140529-114818-42498890.jpg

Det känns som det krävs en miniutbildning till kemist för att reda ut exakt vad som ingår i produkterna. Det övergår min ambition lite. Jag får nöja mig med att nu, efter 44 års matintag, äntligen veta vad kolhydrater är. Eftersom även fettmängden skiljer rejält mycket mellan produkterna får det vara nästa energikälla att fokusera på i googleskolan.

För att bedöma helheten av ett livsmedel måste man ju också ta hänsyn till vad som mättar mest. Hur mycket mättnad man får per näringsämne? Eftersom kexen väger i princip lika mycket känns jämförelsen dem emellan i 100g som användbar. Sen tycker jag att Wasa Havre mättar mer… eller så är det bara så att man blir mer nöjd av en eller två skivor. Efter samma mängd av frukostkexen har ju sockerkicken just rusat till och eftersom de strategiskt är förpackade i små enheter om 4 i varje, så blir det ju lätt det som blir ”normalintaget”.

Var och en får givetvis stoppa i sig vad man vill på morgonen. Men att göra det utan kunskap är ju som att spela lite rysk roulett med sin hälsa. Det är lätt att fatta medvetna beslut när näringsinnehållet är uppenbart, typ som för godis eller grönsaker. Men alla andra livsmedel…allt dolt innehåll, all aggressiv marknadsföring… det är utmaningarna!!

Jag kommer fortsätta äta Wasa havre till frukost och frukostkexen kommer eventuellt få komma fram till kaffet, som fikabröd.

Källor:

http://www.livsmedeslverket.se

http://www.kolhydrater.se

http://www.kolhydrater.org

http://www.wikipedia.se

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: